Bedrijfsrestaurant van Siemens België te Huizingen draait op Mini-WKK

Bij Siemens België werd op de site in Huizingen in 2012 een Mini-WKK geïnstalleerd aan het bedrijfsrestaurant. Het is een paradepaardje waar wekelijks een duizendtal gebruikers van het restaurant voorbijkomen en geïnformeerd worden over de energie-efficiëntie die ze tijdens hun lunch in het restaurant realiseren.

Mini-WKK is de standaard duurzaamheidsoplossing van E. VAN WINGEN NV, Vlaams fabrikant van warmtekrachtkoppelingen. Na 20 jaar ervaring in het grote gamma werd ook een Mini-WKK uitgebracht, specifiek bestemd voor middelgrote gebruikers (KMO’s, hoteliers, grootkeukens, sporthallen, WZC’s, culturele centra, scholen, saunainrichtingen, zwembaden, enz.) die streven naar duurzaamheid. Het gamma is er in twee vermogens, 9 en 12 kWe, telkens beschikbaar met aardgas of plantenolie.

Dat de Mini-WKK de perfecte efficiëntie-oplossing is voor de horeca zien we in deze case bij Siemens. De kleine warmtekrachtkoppeling levert stroom en nuttige warmte voor de bedrijfskeuken en de verwarming van het gebouw. In het personeels- en het VIP-restaurant komen wekelijks een paar duizend eters over de vloer die er een ruime keuze hebben tussen warme en koude maaltijden.

De Mini-WKK die 9kWe levert, draait er op plantenolie. Er werd voor deze hernieuwbare brandstof gekozen omdat ze CO2 neutraal is en volledig past in het intelligente energienetwerk van Siemens waarin ook een groot arsenaal aan zonnepanelen is opgenomen. De Mini-WKK is ook beschikbaar op aardgas. In dat geval levert hij een jaarlijkse CO2 reductie op die even groot is als deze van een PV-installatie met een oppervlakte van 135m², terwijl de Mini-WKK zelf slechts zo’n 3m² in beslag neemt.

Extra duurzaamheidsfactor aan de machine bij Siemens is dus de sublieme integratie in het smart grid dat op het fabrieksterrein werd ontwikkeld waardoor de opgewekte stroom wordt gebruikt om de batterij van de elektrische bedrijfsvoertuigen te laden, die dus meteen de functie van energiebuffer vervullen. Om maar te zeggen hoe de onverwachte link tussen “grootkeuken” en “mobiliteit” gauw gelegd is. Het gehele project kadert in de Vlaamse Proeftuin voor Elektrische Voertuigen waar EVW als lid van het Voltair platform de machine aanbiedt voor onderzoek en ontwikkeling.

Dat warmtekrachtkoppeling de meest efficiënte energietransformator is, staat bekend, doch tot voor enige tijd bleven de toepassingen beperkt tot de echte grootverbruikers (tot 1 MW en meer) zoals industriële bedrijven en verzorgingsinstellingen. Met de Mini-WKK beschikt de meestal minder energieverbruikende horeca uitbater nu ook over een echte onafhankelijksverklaring, hij kan immers zelf op duurzame en efficiënte manier elektriciteit en warmte produceren met een machine die hij aan een haalbare investeringskost en zonder kopzorgen in de warmtekring van zijn bedrijf kan integreren, zowel bij nieuwbouw als renovatie. Concreet haalt hij hiermee een zeer betrouwbare machine in huis, duurzaam ontworpen met respect voor het milieu, die onderhoudsvriendelijk is en waarmee hij bovendien handig vanop om het even welk toestel met actieve internetverbinding en internetbrowser zijn energieverbruik (en kost!) in real-time kan beheren.

De Mini-WKK kan ofwel rechtstreekse in het CV circuit worden ingezet worden voor ruimteverwarming door toevoeging van een luchtverhitter. Het toestel wordt ook snel en eenvoudig geplaatst. De horeca uitbater heeft immers wel iets anders aan zijn hoofd dan een heel traject van studie, planning, installatie te doorlopen. De Mini-WKK wordt als serieproduct aansluitklaar en getest geleverd. Zo wint hij al nog voor de installatie er staat en dat loopt nog door in het onderhoud. Hij is verzekerd van een zorgeloze exploitatie door transparante en alles omvattende onderhoudsovereenkomsten met vaste kost.

Terugkomend op de case bij Siemens en de elektrische mobiliteit kan men zich goed voorstellen hoe restauranthouders en hoteliers in de toekomst toenemend de vraag zullen krijgen van klanten om hun elektrisch voertuig tijdens een etentje of een overnachting op te laden. Wie die service goedkoop kan aanbieden terwijl de zaak met een warmtekrachtkoppeling het restaurant, het warm water voor de hotelgasten of de wellnessruimte verwarmt, kan zich al meteen beter profileren als een duurzame gastheer. Maar ook scholen met een grootkeuken die veel warmte nodig heeft kunnen hun leerkrachten de mogelijkheid bieden om de elektrische fiets of auto op te laden. Wie de link met elektrische mobiliteit vooralsnog niet maakt, kan de stroom die de Mini-WKK produceert uiteraard aanwenden om het eigen stroomverbruik te verminderen of zelfs te neutraliseren.