9,5 MWe groene stroom uit stortgas, een realisatie van E. Van Wingen

In Mont-Saint-Guibert, gelegen in Waals Brabant tussen Louvain-la-Neuve en Gembloers, werd jaren geleden op het terrein van een oude zandgroeve begonnen met de aanleg van een afvalstort.

De exploitatie van deze site wordt geleid door C.E.TE.M., het Centre d’Enfouissement Technique te Mont-Saint-Guibert, dat nu deel uitmaakt van de wereldwijde groep Shanks.
Na een positieve evaluatie van de technische waarde van het biogas aanwezig in het stort werd in 1996 aan EVW de opdracht toegewezen voor de levering van een elektriciteitscentrale, gebouwd rond zes biogasmotoren voor de valorisatie van het stortgas waarvan het volume zo’n 2750 Nm³/h beliep. Op dat ogenblik al kreeg de site jaarlijks + 500.000 ton afval te verwerken.

Het biogas (stortgas) wordt er door gascompressoren samengeperst, nadat het een voorfiltering heeft ondergaan. Vervolgens wordt het gas gereinigd, gedroogd en tot slot een laatste keer gefilterd. Het methaangehalte van het gas ligt in de orde van + 50 %.

De installatie die de energie uit het gas recupereert en meteen ook bijdraagt tot een schoner leefmilieu werd geconcipieerd rond zes modules, elk bestaande uit een gasmotor van het type 4016 TESI van de Engelse motorenfabrikant Perkins. Elke module biedt een vermogen van 700 kWe bij 400 V. Deze laagspannning wordt opgetransformeerd tot 11 kV met het oog op de koppeling met het openbaar elektriciteitsnet. Zo wordt de groene energie die op het stort wordt geproduceerd geëxporteerd.

In 2002 besloot de exploitant om de capaciteit van de centrale te verhogen door er een zevende module van 700 kWe aan toe te voegen en aldus het totale productieniveau op 5 MWe te brengen.

Tot heden heeft de centrale meer dan 140.000 MWh aan groene stroom geproduceerd. In de loop van het jaar 2002 ondergingen de motoren, die intussen samen 35.000 draaiuren op hun actief hadden, onderworpen aan een revisiebeurt. De vaststellingen die hierbij werden gedaan zijn zeer gunstig en bevestigen dat een levenscyclus van 80.000 uren per module realistisch lijkt.

Het succes van het project werd onlangs opnieuw door de exploitant C.E.TE.M. die bij EVW een nieuwe bestelling plaatste, ditmaal voor de tweede uitbreiding van de centrale die hiermee op een totaal vermogen van 9,5 MWe komt, wat betekent dat er nog eens zes modules worden toegevoegd. Deze beslissing om verder te investeren in groene stroom maakt van het afvalstort te Mont-Saint-Guibert in Europa meteen een van de grootste stortgascentrales die draaien op dezelfde technologie, met name gasmotoren.

Het overbodig om te onderstrepen dat deze opdracht voor EVW een mooie erkenning betekent van zijn know-how en het engagement t.o.v. de klant, dat er steeds van uitgaat dat de tevredenheid van de gebruiker de eerste prioriteit moet zijn.

Ook in andere realisaties werkt EVW uitsluitend met de motoren van het merk PERKINS. EVW is in Europa dan ook één van slechts drie bedrijven die de bijzondere Perkins Parnter-status genieten. Op de markt van “power solutions” legt EVW zich toe op projecten van meer dan 250 kWe. Dit jaar worden op het domein van de groene stroom nog twee projecten gerealiseerd, één in Vlaanderen voor Aquafin te Gent en één in Wallonië voor Idelux te Tenneville.

EVW, of E. VAN WINGEN NV, werd opgericht in Gent in 1958. In de loop der jaren heeft deze onderneming, nu gevestigd te Evergem, zich ontwikkeld tot Belgisch marktleider van stroomgeneratoren. Ondertussen werd het gamma uitgebreid met allerlei toepassingen op het standaard stroomaggregaat : warmtekrachtkoppeling, piekafvlakking, draaiende no-break aggregaten, enz. Elke machine, uit de standaardproductie of gefabriceerd op maat, getuigt van de sterke bedrijfsfilosofie van EVW: de perfecte ondersteuning van de klant, te beginnen bij de engineering en de productie en gaande tot een professionele installatie en een efficiënt en betrouwbaar servicebeleid.