50 JAAR E. VAN WINGEN

E. VAN WINGEN NV, toonaangevend Belgisch fabrikant van stroomaggregaten en energieoplossingen met diesel- en gasmotoren, viert dit jaar het vijftigste jubileum.
Een kroniek van toen tot nu… en meer

In 1958 legde Ernest Van Wingen de eerste steen van wat nu E. VAN WINGEN NV is. Met een hart dat voorgoed aan de motor was verpand opende hij aan de Wolterslaan te Gent een “Garage” als autowerkplaats en benzinestation. Toen de automotoren te klein werden naar de smaak van Ernest en hij ondertussen steeds meer scheepsmotoren wist te verkopen, verhuisde de familie Van Wingen in 1963 naar de Terneuzenlaan te Gent waar de focus definitief kwam te liggen op dieselmotoren voor binnenschepen. Vaste waarden waren de merken Mc Laren, Dorman en Petter waarvan in de archieven sporen werden teruggevonden tot in 1958.

De merknamen werden teruggevonden op facturen van de maand januari 1958, afkomstig van British Oil Engines SA, een Belgisch agentschap voor Mirrlees, Petter, Mc Laren. British Oil Engines zou later opgaan in Hawker Siddeley waartoe ook Dorman, motorenfabrikant uit Stafford, behoorde
Tussen al deze overnames aan de andere van het Kanaal door, werd EVW, die eerst nog invoerde via Hawker Siddeley Brussel, de directe officiële verdeler van Dorman en Petter. Later zou Petter zich verbinden met Lister en zou Dorman worden overgenomen door Perkins.

Dat het bedrijf altijd het vizier op de toekomst gericht hield, blijkt uit de groei op alle niveaus. De eerste werknemer, Kurt Arnhold, was de aanzet tot wat nu een team is van 45 medewerkers die met hun inzet en enthousiasme mee onze vijftig jaar kleuren.

Toen de scheepvaart met de jaren niet langer een grote afzetmarkt was, veroverde EVW in de jaren zeventig met zijn kwaliteitsproducten ook de industriële markt voor dieselaggregaten in België. Generatorsets, werfaggregaten, pompsets en brandblusdiesels gingen vlot van de hand en ook de eerste noodstroomtoepassingen werden geïnstalleerd, bijvoorbeeld in talrijke Belgische ziekenhuizen die ook bij latere uitbreiding van hun noodstroomvoorziening nog steeds vertrouwen stellen in een EVW aggregaat
België werd al vlug te klein en de export wenkte. Er werden machines verscheept naar bestemmingen als Indonesië, de Arabische Emiraten, Congo of Kameroen.

Dat de passie voor motoren EVW in de genen zit, bewees Jean-Pierre Van Wingen, die in 1986 als ingenieur aan boord kwam van E. VAN WINGEN NV en voor een nieuw elan zorgde. Noodstroomaggregaten werden totaalprojecten en nieuwe toepassingen werden ontwikkeld in een engineering omgeving. EVW groeide uit tot toonaangevende fabrikant van energieoplossingen met diesel- en gasmotoren. Tegen deze groei was de vestiging in de Gentse binnenstad niet langer opgewassen. In 1989 wendde EVW daarom de steven naar Evergem. In een gloednieuw industrieel pand waren alle troeven aanwezig om producten af te leveren die de klant vertrouwen schonken : ruimte en apparatuur, een toegewijd team en drang naar uitmuntendheid. Hier was ook plaats voor wat ondertussen is uitgegroeid tot een volledig uitgebouwde engineering afdeling.Met trots kijken wij terug op vijftig jaar. Een halve eeuw waarin velen, aan wie we bij deze verjaardag terugdenken, ons pad hebben gekruist.

Wij danken de pioniers, Ernest en Julienne Van Wingen, die in 1996 op rust gingen, voor de stevige grondslag en onze klanten voor het jarenlange vertrouwen.

Op de Belgische kaart kwamen alsmaar meer stippen waar de EVW-vlag geplant werd, zij het met een diesel- of met een gasmotor. De telecomboom van de millenniumwende zorgde voor een versnelde groei. Niet alleen de vraag, maar ook de geleverde kwaliteit lag hieraan ten grondslag. Met sommige grote afnemers, zoals Belgacom, werden raamcontracten afgesloten. In Brussel kleurt de Europese wijk EVW-groen. In Waals Brabant installeerde EVW de op dat ogenblik een van de grootste stortgascentrales met sneldraaiende motoren in Europa.

Reden genoeg om nieuwe horizonten te verkennen. D.ups, het eerste eigen no-break systeem van EVW, vond zelfs zijn weg naar verre landen als Kazakstan.

Met hetzelfde oog voor continuïteit bouwde EVW de relatie met de motorenfabrikant Perkins (dat ondertussen Dorman had overgenomen) verder uit en werd zo hun OEM partner voor Diesel- en Gasmotoren wat meteen een bevoorrechte positie betekent, gekenmerkt door wederzijdse ondersteuning en feedback tussen beide partners.

EVW veroverde de Nederlandse markt en trekt met succesvolle noodstroomrealisaties op de HSL- en Betuwelijn steeds nieuwe gebruikers aan. Door de raamovereenkomst met het Oostenrijkse Siemens/VATech draaien de EVW-diesels in alle hoeken van Europa.

Het engagement van Kyoto en de Vlaamse en Waalse stroomcertificaten tot bevordering van de warmtekrachtkoppeling en de productie van groene stroom maken van onze specialiteit een hype in 2008.

Met trots kunnen we zeggen dat E. VAN WINGEN NV in binnen- en buitenland een toonaangevend specialist in noodstroomaggregaten en power engineering met diesel- en gasmotoren is geworden.

Wie nood heeft aan betrouwbare, duurzame en doeltreffende stroomvoorziening vindt in EVW de ideale partner. Onze producten zijn aanwezig in alle sectoren : van telecommuni¬catie-operatoren en datacentra tot ziekenhuizen, van grote elektriciteitscentrales tot industriële productiebedrijven, in de landbouw, openbare en particuliere gebouwen, bij defensie, luchtvaart en spoor, zwembaden, scholen, waterzuiveringsstations, binnen en buiten. De toepassingen zijn divers : EVW levert noodstroomaggregaten, roterende ononderbroken stroomvoorzieningen, warmte¬kracht¬koppelingen en elektriciteitscentrales werkend op brandstof uit biomassa. EVW toont dat het volop mee in de groene golf zit.

EVW staat voor continuïteit in management en kwaliteit en voor innovatie in producten en uitvoering. Inspelend en soms zelfs anticiperend op de vraag van de markt heeft ons productgamma zich in de loop van de jaren ontwikkeld van standaard stroomgeneratoren tot meer complexe oplossingen.

De klant van vandaag verwacht een totaaloplossing. Het modulaire design van de EVW stroomgeneratoren, diesel of gas, is daar het geschikte antwoord op. Bij het uitgebreide standaardgamma zijn talloze opties voorzien die de gebruiker het product verzekeren dat op zijn maat is gesneden, steeds volgens het EVW kwaliteitslabel, gecertificeerd volgens ISO 9001:2000. Onder onze klanten zijn niet toevallig vaak de meest kritische en veeleisende gebruikers te vinden.

De afdeling engineering staat in voor de totale projectopvolging. Het in-house ontwerp omvat zowel de inplanting van de installatie als de schema's voor bedienings- en vermogenborden, al of niet voor parallelwerking met het elektriciteitsnet of tussen de generatoren onderling. Met behulp van state-of-the-art designsoftware, ook in 3D, geven de tekenaars vorm aan de specificaties van de klant. Om de gebruiker naderhand verder te ondersteunen, is supervisie op afstand een belangrijke factor. Het gebruik van modem en telefoonlijn is daarvoor ondertussen al achterhaald bij ons. Vandaag is het beheer van het machinepark een internettoepassing geworden. EVW service ingenieurs beheersen de software en benutten alle mogelijkheden van dit krachtige service tool.

Wij hebben hier een dynamisch en jong team, waarvan 8 ingenieurs, dat beschikt over parate know-how, moderne logistiek en een grote onderdelenvoorraad. Zo kunnen wij instaan voor optimale ondersteuning. Onderhoudscontracten, telefonische bijstand, afstandsmonitoring en de ontwikkeling van intranetfaciliteiten zijn onmiskenbare sterke punten.

Van bij het begin van uw project en nog vele jaren daarna is EVW zowel in België als elders de partner waar u mee wilt samenwerken.