Dow Corning vindt bij EVW energiebesparende oplossing voor warmte- en elektriciteitsverbruik

Dow Corning, dochteronderneming van Dow Chemical en wereldleider in innovatie en technologie met siliconen heeft wereldwijd 25.000 klanten en biedt meer dan 7.000 producten en diensten aan. Siliconen zijn bekend om hun stabiliteit bij hoge temperaturen en hun weerstand tegen veroudering, zonlicht, vocht, extreme temperaturen en blootstelling aan chemicaliën. Zij worden toegepast in vele domeinen, zoals de automobielindustrie, de cosmetica, matrijzenbouw, in smeer- en dichtingsmiddelen.
De Belgische productiesite te Seneffe (Henegouwen) was op zoek naar een energiebesparende oplossing voor het warmte- en elektriciteitsverbruik. Op basis van de vereisten vooropgesteld door Dow Corning hebben de ingenieurs van EVW tijdens de projectevaluatie diverse alternatieven voor de toepassing van een warmtekrachtkoppeling ontwikkeld. Belangrijk voor Dow Corning was de relatieve CO2 besparing van de installatie t.o.v. van een klassieke gescheiden productie van warmte en elektriciteit. Het voorstel van EVW bleek hierin uitmuntend te scoren, vooral wanneer Dow Corning dit vertaalde in te verwachten WKK-certificaten.

Na een uitvoerige selectieprocedure besloot Dow Corning om voor de verwezenlijking van hun energieproject alsook het onderhoud op lange termijn met EVW in zee te gaan. Vooral de ervaring om de beoogde resultaten ook in de praktijk en op lange termijn waar te maken, was bij de keuze doorslaggevend.

De WKK-installatie zal op de productievestiging zorgen voor een deel van de elektriciteitsproductie en via een buffervat warm water verdelen naar warmtewisselaars op vier verschillende locaties binnen de site. De warmte is bestemd voor de administratieve gebouwen en de productiehallen. De geproduceerde elektriciteit zal via een transformator op het hoogspanningsnet van de productiesite worden geïnjecteerd.

• Type installatie : Warmtekrachtkoppeling
• Gasmotor : Perkins 4016-E61 TRS
• Aantal cilinders : 16 V
• Toerental: 1500 t/m
• Brandstof: Aardgas
• Elektrisch vermogen : 1006 kWe
• Thermisch vermogen circuit 70/90°C : 1228 kWth
• Thermisch vermogen circuit 30/45°C : 199 kWth
• Algemeen doel : Rationele productie van warmte en
elektriciteit door reductie van CO2-uitstoot.